“Momo” hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan açıklama!

Momo

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, son dönemde oldukça konuşulan “Momo” hakkında “Momo ve benzeri siber zorbalıklara karşı aileler neler yapmalı?” başlıklı açıklama yayınladı.

Son dönemde çocuklara yönelik artan “Mavi Balina”, “Miriam” gibi konuların ardından “Momo” olayı da gündeme geldi. Çeşitli senaryoların bulunduğu konu hakkında ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Söz konusu açıklamayı aşağıda görebilirsiniz;

MOMO VE BENZERİ SİBER ZORBALIKLARA KARŞI AİLELER NELER YAPMALI.docx

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve çocukların ölümüne neden olan “Mavi Balina” ve “Mariam” dan sonra şimdi de son günlerde adından sıkça söz ettiren; büyük gözleri, uzun saçları ve sıra dışı görüntüsüyle korku filmi karakterini andıran Momo adlı bir çizim, çocukları ve aileleri tehdit ediyor. İnternette video izlerken ekranda beliren bu ilginç yaratık, çocukların kendilerine zarar vermesine yönelik bazı direktifler veriyor. Bu emirlerin sonu ölüme kadar gidebiliyor.

Dünyada çok sayıda gencin bu oyun yüzünden intihar ettiği açıklandı. Ülkemizde de gençler, bu tehlikeli oyuna karşı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan tarafından uyarıldı. Mavi Balina”, “Momo” vb. oyunları oynayan çocuklarda depresyon, kaygı bozuklukları, davranış sorunları ve suça eğilimin arttığına dikkat çeken Sayan, sanal zorbalık içeren bu oyunların özellikle küçük yaştaki çocukları hedef aldığına dikkat çekti.

“Çocuklarımızı koruyalım” mesajı veren Sayan, “Çocuğunuzu video içerikler seyrederken yalnız bırakmayın, ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin. Çocuk profiline sahip video sitelerine yönlendirin. Mutlaka çocuk profilinin açık ve izleme geçmişinin aktif olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik cihazlarda ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun ve onunla güçlü bir iletişim kanalı geliştirerek, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir yaklaşım sergileyin. Unutmayın, yasaklar çekici gelir. Bunun yerine bilgilendirip, doğru yönlendirin” dedi.

Çocukların davranışlarının yakından gözlemlenmesi gerektiğinin altını çizen Sayan, “Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Çocuğunuzun yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren içeriklere erişmediğinden emin olun. İnternette yayılan yeni akımları takip ederek, guvenliweb.org.tr adresinden dijital dünyanın tehlikelerine karşı bilgi edinin. Benzer olgularla karşılaşılması durumunda ilgili sosyal ağın raporlama araçlarını kullanılarak Yardım Merkezlerine ve BTK Bilgi İhbar Merkezi‘ne şikâyette bulunun.” bilgisini paylaştı.

Önceki haberBosch’tan alışveriş merkezleri için entegre güvenlik konsepti
Sonraki haberEricsson 2019’da dünyada 5G’yi hayata geçiriyor

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz