HUAWEI’nin küresel sosyal sorumluluk projesi “Geleceğin Tohumları – Seeds For the Future” 2018, 9 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilen kapanış seremonisi ile sona erdi. Türkiye’nin önemli üniversitelerinden 10 öğrencinin katıldığı proje, 13 Eylül’de Pekin’de gerçekleştirilen törenle start almıştı. 21 Eylül’e kadar devam eden proje kapsamında katılımcı öğrenciler; Çin’i yakından tanırken, HUAWEI’nin Shenzhen’deki merkezini ziyaret ederek burada ICT eğitimi aldılar.
Projenin bu yılki kapanış törenine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Danışmanı Doç Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, HUAWEI Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Jeffery Zhang ve Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Kültür Müsteşarı Shi Ruillin katıldı.
Kapanış töreninin yönetimini gerçekleştiren CNN Türk Editörü Cem Seymen, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Bilgi teknolojilerinde önemli bir kırılma yaşanıyor. Bilgi artık internette ancak akademik eğitimle bu bilgilerin doğru şekilde işlenmesi son derece önemli. Bugün Çin’in geldiği noktaya baktığımızda da eğitime yaptıkları yatırımların ne denli önemli sonuçlar doğurduğunu görüyoruz. Çin şu an dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve bunu koruduğu değerlere borçlu. Türkiye OECD ülkeleri özelinde genç nüfusuyla gurur duyulan bir ülke. Bu genç potansiyel, eğitim ve bilişimle ekonomik anlamda çok daha ileri bir noktaya gidecektir. Elbette herkesin aynı standartlarda eğitim imkânı yok. Gençleri dünya ile tanıştırmak, eğitim ve kariyerlerine destek olabilmek çok önemli. HUAWEI, bu projeyle gençleri desteklemeye devam ediyor. Genç katılımcılar bu projeyle HUAWEI’nin teknoloji kültürü ve Çin kültürünü bir arada deneyimleme fırsatı buldu. Bu kapsamda şirketlerin gençlere yatırım yapması son derece önemli.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, kapanış seremonisinde yaptığı konuşmada; “Gençlerin Çin kültürünü yakından tanımasını sağlayan bu önemli programın kapanış töreninde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İnternet önemli bir bilgi kaynağı ve doğru soruyu sorarsak bizi doğru yere ulaştırıyor. Ama bilgi için sadece internet yeterli değil, ilim kültürünü yaygınlaştırmamız lazım. Ülkemizin de katılımıyla HUAWEI öncülüğünde düzenlenen ve kamu yararı taşıyan bu program, gençler açısından da Dijital uçurumları azaltmak için açısından çok önemli. Gençlerimizin bu tür programlarla kültür ve teknolojiyi yerinde tecrübe etmesi ciddi bir ayrıcalık. Bir kültürü anlamanın yolu o dili öğrenmekten geçiyor. Bilişim sektöründe çalışacak öğrencilerin de bu iletişim dilini ve kültürünü yerinde deneyimlemeleri büyük fayda sağlayacaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, tüm paydaşlarımızla birlikte teknolojide söz sahibi olan bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
HUAWEI Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Jeffery Zhang ise yaptığı değerlendirmede; “Türkiye son dönemde eğitime yaptığı yatırımlarla son derece önemli bir yükselme ivmesi yakaladı. Bizler de HUAWEI olarak kurumsal vatandaşlık bilinciyle bu süreçte Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz önemli yatırımlarla bu başarıya destek olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de son derece önemli bir ARGE yatırımı gerçekleştirdik. Bu yatırım hem Türkiye’nin teknolojik olarak daha ileri bir noktaya taşınması hem de bu kapsamda kaliteli insan kaynağının yetişmesi ve değerlendirilmesi açısından önem taşıyor. Bunun yanı sıra hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleriyle de iki ülkenin eğitim ve kültür alanındaki değerlerini en iyi şekilde yansıtmayı ve eğitim odaklı gelişime katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Bu kapsamda büyük önem verdiğimiz Geleceğin Tohumları projesiyle, geleceğin mühendislerinin, elektronik ve iletişim uzmanlarının tüm ülkelerde daha fazla ve kalifiye bir şekilde yetişmesini sağlamayı da öncelikli planlarımız arasında görüyoruz. Bu projenin Türkiye’den de katılım almasına katkı sağlayan başta Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ilgili üniversiteler olmak üzere, destek veren herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Danışmanı Mustafa Hilmi Çolakoğlu seremonide yaptığı konuşmada; “Çin’e daha önce uzak bir ülke olarak bakıyorduk. Bugünse artık özellikle bilgi teknolojileri alanında önemli iş birliklerine imza atıyoruz. İnsan kaynağını geleceğe hazırlamak hepimizin en önemli sorumlulukları arasında yer alıyor. Bu programa katılan ve başarı gösteren öğrencileri tebrik ediyorum. Eğitim ve gençlik odaklı bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bizler de Bakanlık olarak gençlerimizin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Kültür Müsteşarı Shi Ruillin ise yaptığı konuşmada; “Çin ve Türkiye uzun zamandır her anlamda örnek bir dost sergileyen iki ülke. Uzun yıllar boyunca iki ülke liderleri, gösterdikleri çabalarla bu dostluğu hep ileriye taşıdı. Bu projenin de bu dostluğa ve kültür kardeşliğine önemli bir katkı sağladığına inanıyorum. Bu ebedi dostluğun ilelebet sürmesini dilerken, Geleceğin Tohumları projesine katılan tüm öğrencileri, bu projeyi hayata geçiren HUAWEI’yi ve projeye destek veren tüm kamu kurumlarını içtenlikle tebrik ediyorum” dedi.
Programa katılan öğrencilerden Bilge Yücel ise şunları söyledi; “Programa katılmayı hak ettiğimi öğrendiğimde çok gurur duydum. O heyecanı hala hissediyorum. Bu program hayatımda bir dönüm noktası oldu ve artık potansiyelinin farkındayım. Elimizden geldiğince bu önemli programın adının hakkını iş yaşamımızda da vermeye çalışacağız. Çin’de birçok önemli deneyim yaşadık. HUAWEI’ye bu eşsiz imkân için teşekkür ediyorum.”
HUAWEI Geleceğin Tohumları programı kapsamında öğrenciler, programın ilk haftasında Çin dili ve kültürü içeriğiyle birlikte; Çin Seddi, Yasak Şehir, Tiananmen Meydanı gibi Çin kültürünün önemli tarihi noktalarına ziyaretler gerçekleştirdi. Programın ikinci haftasında ise katılımcılar, Shenzhen’deki HUAWEI genel merkezinde; şirketin uluslararası iş kültürü, değerleri, iş çözümleri ve uçtan uca ürün gamını yerinde inceleme fırsatı buldular.