Yıldız Teknopark, fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen girişimci, akademisyen ve öğrencilere imalat konusunda her türlü desteği Yıldız Prototip Atölyesi’nde sunuyor. Atölyenin sahip olduğu gelişmiş üretim olanakları, girişimcilerin projelerini hayata geçirmeye yardımcı oluyor.
2014 yılında kurulan atölyede CNC Freze 3 Eksenli, CNC Torna 8″ C Eksenli, Dalma Erozyon EDM, Üniversal Freze, Üniversal Torna, Satıh Taslama, CNC Router, Matkap Tezgahları, 30 Ton Hidrolik Pres, Profesyonel 3 Boyutlu Yazıcı, Profil Kesme Makinesi, Şerit Testere, Gazaltı Kaynak, Elektrot Kaynak, Punta Kaynak Makineleri, Kılavuz Çekme Makinesi, Osiloskop – Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü ile birçok teknik araç ve gereçler bulunuyor.
Şu ana kadar 74 proje gerçekleştirildi
Bugüne kadar 74 projenin gerçekleştiği ve 2 firmanın ticarileştiği atölyede, halen üzerinde çalışılan proje sayısı ise 26. Bütünüyle tamamlanan prototiplerin sayısı 18, bunlardan satışa çıkanların sayısı ise 8. Yıldız Prototip Atölyesi’nde üretilenler arasında F16 uçuş simülatöründen bel fıtığı tedavisinde kullanılan traksiyon cihazına, hidrolik preslerde silindirin etrafını toz ve dış etkenlerden korumak için kullanılan körüğe ve Cat6 kablo sarma makinesine kadar birçok farklı ürün bulunuyor.
Prototip Atölyesi’nde üzerinde çalışılan projelerden bazıları şöyle:
- Ferge Mühendislik, seramik üretiminde kullanılan hidrolik preslerin gövdesini çevreleyen körüğün imalatı yapıyor. Şirket, melek yatırımcıdan yatırım aldı. Seramik ile uğraşan firmaların yüzde 50’sine ürününü sattı, yurtdışı pazar çalışmaları devam ediyor.
- Katı Hal, 3d printer üretiyor. Kuluçkadan çıkıp ürününü yurtiçinde ve yurtdışında ticarileştiren bir firma. Melek yatırımcı desteği de aldılar.
- Biatech, omurga dekompresyon cihazı yapıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan tekno girişim sermaye desteği alarak ilk prototiplerini yaptılar. Tübitak 1507 Kobi-Arge başlangıç desteği ile yaptıkları prototipi daha yüksek özelliğe sahip bir ürüne dönüştürdüler.
- Yumni, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdoğan’ın bir çalışması. Kol ve bacak uzvu tedavisinde kullanılan fizyoterobot projesinin imalatı bitirildi. Akdoğan’ın yapmış olduğu cihazda bulunan yapay zeka sayesinde fizik tedavi öncesi ve sonrası ortama belirli oranlarda güç aktarımı dahil ederek hastanın fizik tedavi seyrini sayısal verilerle tespit ederek, fizik tedavi sürecine yön veriyor.
- Momo Teknoloji, otomobil yerli volan üretimi yapıyor. Arge testlerinin olumlu sonuçlandığı proje için özellikle yurtdışı pazarında İtalya ile müşteri görüşmeleri yapılıyor.
- Compocket, Yıldız Teknik Üniversitesi 4. sınıf öğrencilerinin bir projesi. Elektronikte kullanılan osiloskop, avometre, güç kaynağı gibi taşınması zor olan ürünleri bir cep telefonu boyutuna indirip mobil uygulama ile taşınır hale getirdi. Berlin’de dünya çapında düzenlenen Start Up yarışmasında birincilik ödülü aldı.
- WI Energy, elektrikli araç kablosuz ve kablolu şarj istasyonu üretiyor. Yurtiçinde satışı yapılan cihaz için görüşmeler devam ediyor.
- Aiborne, yapay zeka ve görüntü işleme algoritmaları ile desteklenen yarı otonom bir robot el ve kol protezi. Akıllı robotik protez el ve kol üretimi yapan firmanın en önemli özelliği ise piyasada bulunan robot protezlerin EMG sinyallerini açma/kapama gibi komutlara çevirip direk eklemlere iletmesi. Aiborne ise akıllı bir sistem oluşturarak protezin tutması gereken cisme göre parmak eklemlerinin açılarının işlemci tarafından belirlenmesini sağlıyor. Böylece farklı cisimleri kavramak için hangi eklemin ne kadar kapatılacağı yapay zeka algoritmaları ile karar veriliyor.
Projelerden 2,5 milyar TL gelir
Yıldız Teknopark Genel Müdürü Mesut Güner, Yıldız Teknopark’ta 7 binden fazla kalifiye Ar-Ge personelinin görev yaptığına dikkat çekerek, “Yıldız Teknopark’ta bugün 280’i Arge, 102’si kuluçka olmak üzere toplam 382 firma faaliyet gösteriyor. Kabul edilen proje sayısı ise 2.900’e yaklaştı. Bu projelerden elde edilen gelir ise 2,5 milyar TL civarında. Katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlamak ve ülkemizin ihracatına ve ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalar yürütmek öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi. Üniversite sanayi işbirliğinin önemine değinen Güner, üniversitelerdeki akademik, bilimsel potansiyelin sanayiye aktarılarak çift taraflı kazanım elde edilmesinin gerekliliğini vurguladı.