Türkiye’nin 400 bin .tr adresi var

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, ICANN 5. Orta Doğu DNS Forumu’nda konuştu. Sayan, Orta Doğu bölgesindeki DNS endüstrisinin daha da geliştirilmesinin öneminden bahsetti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) tarafından bu sene beşincisi düzenlenen Orta Doğu DNS Forumu’na BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Orta Doğu ICANN Küresel Paydaş Katılımı Başkan Yardımcısı Baher Esmat, ICANN Küresel Paydaş Katılımı Başkan Yardımcısı Sally Costerton ve çeşitli ülkelerden pek çok sektör temsilcisi katıldı.

Düzenlenen programda global alan adları sektöründeki en son gelişmelerin ve Orta Doğu bölgesindeki DNS endüstrisinin daha da geliştirilmesi için nelerin yapılması gerektiğinin tartışılacağını belirten Başkan Sayan, “Güvenlikten kişisel verilerin korunmasına, coğrafi alan adlarında yaşanan tecrübelerden alan adı sahiplerinin haklarına, DNS ile ilgili farklı konularda yerli/yabancı uzmanlardan, birinci elden bilgi alma şansına sahip olacağımız bu etkinliğe, BTK olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz” sözleriyle konuşmasına başladı.

Türkiye’nin alan adları sektörü açısından Orta Doğu ülkeleri arasında güçlü bir yere sahip olduğunu belirten Sayan, “Mevcut durumda 400.000 adede yakın “.tr” uzantılı alan adı tahsis edilmiş durumdadır. Bu adların yüzde 80’ini “com.tr” uzantılı adlar oluşturmaktadır. Ayrıca, ülkemizde ICANN tarafından akredite edilmiş 6 adet kayıt kuruluşu faaliyet göstermektedir. Yeni jenerik üst düzey alan adları arasında yer alan “.istanbul” ve “.ist” uzantılı alan adları ise; sadece 3 yıldır tahsis ediliyor olmasına rağmen yaklaşık olarak 25.000 adede erişmiş olup bir başarı öyküsü olarak göğsümüzü kabartmaktadır” şeklinde konuştu.

USOM ve SOME’ler Göreve Hazır
İnternetin; sürdürülebilir büyüme, inovasyon ve kalkınma için çok önemli katkılar sağladığını hatırlatan Sayan, 2023 stratejik vizyonu hakkında şu bilgileri verdi: “Bilgi tabanlı bir topluma dönüşmek, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında uluslararası bir merkez haline gelmek ve herkes için geniş bant erişimi sağlamak gibi hedeflerimiz de bulunuyor. Yakın tarihimizde ülkemizde yaşadığımız tüm güçlüklere rağmen internet kullanım trendlerimiz sevindirici bir şekilde hep artış yönündedir. Sürekli gelişmekte olan internet endüstrimiz ve yüksek sayıdaki internet kullanıcılarımız için internetin hızlı ve kesintisiz olması kadar güvenliğini sağlamak da BTK olarak öncelikli görevlerimiz arasındadır.”

Bugüne kadar zararlı yazılımlarda ve oltalama amacıyla kullanılan 17.246 adet zararlı bağlantı için önlemler alındı.

BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM hakkında da bilgi veren Başkan Sayan, “Kamuda ve özel sektörde kritik altyapılara sahip olan sektörler başta olmak üzere, kuruluşların anında ve doğru müdahalelerde bulunabilmeleri için, kurumsal SOME yapılarını da tesis etmiş durumdayız. Mevcut durumda ülkemizde toplam 919 kurum ve kuruluşta USOM’la koordine halinde olan siber olaylara müdahale ekiplerinde 2.186 kişi çalışmaktadır. Siber güvenlikte tehditleri hızlı tespit etmek ve önlem almak için de Kurumumuz bünyesinde teknolojik altyapılar oluşturulmuştur” açıklamalarında bulundu.

Etkinliğin devamında BTK’nın, ICANN’in güvenlikten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sn. Dave Piscitello’nun katkıları ile DNS’in kötüye kullanımının araştırılmasına yönelik DNS Abuse Eğitimine ev sahipliği yapacağını belirten Sayan, USOM’un kritik bir öneme sahip olan DNS’in güvenliğine de çok önem verdiklerinin altını çizdi ve ekledi: “Bugüne kadar zararlı yazılımlarda ve oltalama amacıyla kullanılan 17.246 adet zararlı bağlantı (URL, IP, domain name) tespit edilerek kontrolleri yapılmış ve internet servis sağlayıcılarla koordineli biçimde altyapı seviyesinde önlemler alınmıştır. Bu rakam 2017 yılına kadar 490 olarak gerçekleşmişken 2017 yılında, önceki yılların toplamına göre duyurulan zararlı bağlantı sayısında yaklaşık 16 katlık artış olduğu görülmektedir. Bu sayede ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıların önlenmesi sağlanmıştır.”

Son yıllarda, dünya genelinde DNS altyapılarını hedefleyen tehdit ve saldırıların arttığına dikkat çeken Sayan, “Bunlardan en dikkat çekeni; 2016 Ekim ayında internete bağlı nesnelerin Mirai “botnet”ine dahil edilerek ABD’de DNS altyapısına yapılan siber saldırıdır. Bu saldırı interneti tüm dünyada büyük oranda etkiledi ve ekonomik ve sosyal kayıplara neden oldu. DNS altyapılarına yapılan DDOS saldırıları, hizmet sürekliliğini aksatarak interneti adeta erişilmez hale getirdi. Bu altyapıların ne kadar kritik olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiş oldu. Türkiye olarak karşılaştığımız DDOS saldırılarının ölçeğinde ve sayısında da geçtiğimiz yıllara göre 10 katın üzerinde bir artış olduğunu ve bu yönde risklerin de dünya genelinde artış trendinde olduğunun altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bilinçli İnternet Kullanımı
İnternetin bilinçli ve güvenli kullanılmasının önemini vurgulayan Sayan, “İnterneti bir nehre benzetecek olursak, nehrin önünde durmak, buna set çekmek, akmamasını önlemek mümkün değildir. Bu nehir akacak. Biz bireyler, düzenleyiciler, bu servisi sağlayanlar olarak bu nehrin mecrasında akmasını sağlama noktasında hep beraberce çalışıyor olacağız. Özellikle nehrin bir sel olup, etrafına taşıp, insanlara zarar vermemesi için çalışacağız. Bu nehir eğer Haliç’in 20 yıl önceki durumu gibiyse, mikroplar, virüsler varsa bunun temiz akmasını hep beraber sağlayacağız. Bu nehre girip hasta olmamayı sağlamak üzere. Bu anlamda gençlerimizi bilinçlendireceğiz, temiz olan sularda yüzmelerini sağlayacağız. Mikroplu, virüslü kısımları ise bilinçle temizleyeceğiz. Bu amaçla, internet kullanıcılarının yasadışı içerikten korunması ve bilinçli kullanıcılar haline gelmeleri için de farkındalık arttırmaya yönelik çalışmalarımız, çocuklara ve ailelere yönelik eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

İnternetin olumsuz içeriklerinden aileleri ve çocukları korumaya yönelik devreye giren Güvenli İnternet Hizmeti hakkında da konuşan Sayan, “2011 Yılından itibaren BTK tarafından oluşturulan Güvenli İnternet Hizmeti, vatandaşlarımızı internetin zararlı içeriklerine karşı korumaya yönelik geliştirilen, abonelerin isteğine bağlı, ücretsiz, şeffaf, kullanımı kolay, interaktif ve tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmetidir. Güvenli İnternet Hizmeti, hizmeti tercih eden abonelere internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Güvenli İnternet Hizmetini tercih eden abone sayısı ise 5 milyonu aşmış bulunmaktadır. “İnternetin Bilinçli, Güvenli Kullanımı” konusunda yüz yüze eğitim verilen öğretmen sayısı yaklaşık 107.000’e ulaşmış, bu eğitimler çerçevesinde 2016 yılında yüz yüze eğitim içerikleri uzaktan eğitim modüllerine dönüştürülmüştür. Uzaktan eğitim ile ise bugüne kadar yaklaşık 51.000 kişi eğitimlere katılmıştır. Bu merkez bünyesinde sadece son 3 ayda bile internetin bilinçli ve güvenli kullanımı noktasında 7500 öğrenci, eğitimci ve aileye ulaşarak eğitimler verdik” bilgilerini paylaştı.

Başkan Sayan programda ODTÜ tarafından yönetimi yürütülen “nic.tr alan adı ile ilgili işbirliği çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.

ICANN İstanbul Ofisi’nin 5. açılış yıldönümü olduğunu da hatırlatan Sayan, konuşmasını “Biz Türkiye olarak ICANN’in İstanbul Ofisine ev sahipliği yapmaktan dolayı da gurur duyuyoruz. İşbirliğimizi internetin geliştirilmesi hedefiyle daha da ileriye götürmek ve hep birlikte nice yıldönümlerine erişelim istiyoruz. 5. Orta Doğu DNS Forum’unun başarılı geçmesini ve hepiniz için çok faydalı bir etkinlik olmasını diliyor, bu organizasyonda emeği geçenleri kutluyorum” sözleriyle noktaladı.

Programda bölge ile ilgili taraflar ve dünya uzmanları bir araya gelerek, deneyimlerini paylaştı. Ayrıca alan adı endüstrisindeki yeni gelişmeler hakkında güncellemelerin sunumları yapıldı.

Önceki haberNe sanal ne de artırılmış Biz ortaya karma gerçeklik alalım
Sonraki haberTürk Telekom’un genç yetenek programı “START”a başvurular başladı

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz