Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 17. kuruluş yıl dönümü, BTK merkez binasında düzenlenen törenle kutlandı.
B
TK merkez binada yapılan törene; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Vodafone CEO’su Colman Deegan, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, BTK kurul üyeleri, BTK yöneticileriyle çalışanları ve sektör temsilcileri katıldı.
En önemli yol arkadaşımız: ‘Siber Güvenliğimiz’
Sayan, törende yaptığı konuşmada; “Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla en erken geçen ülkelerden biri olma hedefi doğrultusunda BTK olarak, 5G ve Ötesi ekosisteminin oluşturulması için çalışmalarında önemli bir safhayı daha gerçekleştirmiş olacağız” açıklamasını yaptı. Geride bıraktığımız dönemde, ülkemizin siber savunması kapsamında “savunmadığın yer senin değildir” mottosuyla yola çıktıklarını hatırlatan Sayan şunları kaydetti: “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi / USOM olarak SOME toplantı ve eğitim süreçlerini başlattık. Siber Güvenlikte bir paradigma değişimi ile olaylara bütüncül bakılması gerektiğini vurguladık ve istedik ki ‘en zayıf halkayı’ güçlendirelim. Bu düşünceyle gençlerimize bir çağrı yaptık ve ‘siber alanda vatan savunmasında’ kim yer almak istiyorsa BTK’nın kapılarını sonuna kadar açtık. Yine bu kapsamda ‘Hacktrick Siber Güvenlik’ eğitimi, E-safe siber güvenlik zirvesi, ‘Locard’ gibi etkinliklere ev sahipliği yaptık, destek verdik. Bugün geldiğimiz noktada dünyayı sarsan ‘WannaCry’ zararlı yazılım siber saldırısının ülkemizde hissedilmemiş olmasında USOM’un çalışmalarının büyük rolü ve payı olduğu çok açık. Ülkemiz bu saldırılardan zararsız olarak çıktı. Bize düşen, bu yoldaki çalışmalarımızı daha emin adımlarla hızlandırmak. Eğer bir bilişim adası olmak ve bir ekosistem oluşturma yolunda yürüyorsak yanımızdaki en önemli yol arkadaşımız elbette ‘Siber Güvenliğimiz’dir.”
‘Güvenli İnternet Merkezi’nde birçok çalışmanın başlangıcı yapıldı
“Geçtiğimiz bir yıl içerisinde açılışını yaptığımız ‘Güvenli İnternet Merkezi’mizle birçok çalışmanın başlangıcını yaptık. Bu süreçte gençlerimizin ve çocuklarımızın interneti bilinçli kullanması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ortaöğretim ve liseleri kapsayan ‘Güvenli İnternet Çek-Gönder Video Yarışması’ düzenledik” açıklamasını yapan Sayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnternetin bir özgürlük alanı olduğunu biliyoruz ve özgürlüklerin yanındayız, yanında olacağız. Diğer yandan bu özgürlük alanını suistimal eden uluslararası terör örgütlerine ve onlara destek veren manipülasyon odaklarına kesinlikle müsamaha etmeyeceğiz.”
Regülasyonda yenilikler yılı!
Geçtiğimiz yılın adeta regülasyon alanında yeniliklerin yılı olduğunu vurgulayan Sayan, gerçekleşen yenilikleri şöyle aktardı:
- EHABS hayata geçirildi. Katma değerli hizmetler düzenlendi.
- AKN düzenlemesi ile kademeli bir şekilde AKN uygulamasına son verilecek tarih açıklandı.
- Posta ve kargo gönderileriyle ilgili güvenlik ve veri paylaşım usulleri belirlendi.
- ’Port transmisyon’ ile işletmecilerimizin tarifeleri çeşitlendi. Tüketiciye daha uygun tarifeler sunmanın önü açıldı.
- TRX ücretlerinin en üst kaleminde yatırımın önünün açılması için yüzde 50 indirim yapıldı. Yatırımın daha da artması için çalışmalar devam ediyor.
- Ülkemize ithal edilen tüm haberleşme cihazları BTK laboratuvarlarında test edilerek ancak güvenli görülenlere ithal izni verildi.
- İnternet toplu kullanım sağlayıcısı yönetmeliği ve Güvenli İnternet Merkezi kuruldu.
- Kararını aldığımız Yeni Tüketici Hakları yönetmeliği ile elektronik aboneliğin önü açılıyor.
- Cli yönetmeliği çıkarıldı. İstenmeyen SMS’lerin önlenmesi için BTK kodu uygulaması getirildi.
Geniş bant abone sayısının 2023’te 83 milyona ulaşması hedefleniyor
Dr. Ömer Fatih Sayan, haberleşme teknolojileri özelinde geniş bant ile ilgili olarak 2023 hedeflerini sıralayarak şöyle konuştu: “Her hane ve işyerine yeni nesil teknolojiler aracılığıyla geniş bant erişiminin sağlanması. Geniş bant abone sayısının 2023’te yaklaşık 83 milyona ulaşması. 16-74 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 80’inin geniş bant internet kullanımının sağlanması. Bu hedeflerin gerçekleşebilmesi ve hatta daha ileriye götürülebilmesi adına hazırlık yapmak gerekiyor. Buradan herkese bir çağrı yapıyorum. BTK’nın farkının farkında olun, BTK’yla gurur duyun, BTK’ya önem verin, BTK’ya güç verin çünkü bu güç Türkiye’nin gücüdür diyorum.” BTK’nın 17. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde ‘5G Vadisi Açık Test Sahası İş birliği Protokolü’ tüm taraflarla birlikte imzalandı. Ayrıca etkinlik çerçevesinde Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğinde yürütülen ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi kapsamında, BTK çalışanlarının çocuklarına da kodlama eğitimi verilirken BTK 17. kuruluş yıl dönümü programı, ‘BTK Deneyim Merkezi’nde BTK personel ve ailelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen çeşitli etkinlik ve kutlamalarla gün boyu devam etti.